2

Alla gör så olika

Jag lovade att berätta om olika kliniker och insättningens tillvägagångssätt. För olika är det. Väldigt. 
Jag döper dem till 1, 2 och 3 här i Sverige och Riga får heta Riga 😉

1: Du har dina egna kläder. Inget annat. Sista året dock till tillägg på engångsmössa och rock. 
Läkaren går igenom äggen, spermiernas kvalité, antal, befruktningsutfall och tja, ALLT som går att berätta berättas. Även om skalets kvalitet, ibland har AHA utförts (kraffsat lite på skalet så kläckningen ska vara lättare)
Införandet; vaginalt ultraljud, mätning av slemhinnan och djupet på livmodern. "Ingången" spärras upp med den otäcka spateln eller vad den nu heter och de ropar på labbets personal. Denne kommer in, frågar efter våra personnummer, piper sedan iväg för att sekunden senare komma tillbaka med en kateter. I den ligger ägget/äggen. Läkaren stoppar in och avfyrar den i livmodern, drar saaakta ut och ger tillbaka till labbpersonalen. 
Denne piper än en gång in i labbet för att då kolla i mikroskopet att inget ägg ligger kvar i katetern. Ropar då "okej"  till läkaren som äntligen tar bort spateln. 
In med ultraljudsstaven igen och man får se den vita lilla pricken på skärmen, den prick som blir av vätskan ägget ligger i. 
Embryoglue är obligatoriskt. 
Efter det, eventuellt utskrivna läkemedel så som Trombyl, Fragmig, Predenisolon mm. Ofta äts även tillskott av hormoner och såklart Lutinus då. 
Efter det får man sitta med en SSK och åter gå igenom behandlingen och lite tankar i allmänhet. Mer en check på att man är med i matchen. Man får ett graviditetstest och ett papper med förhållningsregler (typ lev som vanligt) och ett testdatum och telefonnummer man ska ringa och meddela resultatet. 
Man känner sig hoppfull och peppad då man går därifrån. 

Ställe 2: Här är allt  lite opersonligt. Dock byter du om helt och hållet. Samma utstyrsel som med äggplock och du får inte äta innan så som man fick på ställe 1. 
In i ett rum, upp i stolen och en ny läkare dyker upp. Fått en ny varje gång vilket gör iaf mig lite förvirrad. Ingen större historia om ägget/en. "Dom är bra, nu ska dom in" typ. 
Embryologen och ägg i skål ligger dock brevid mig i detta rum. Vanligt ultraljud samtidigt som katetern förs in i livmodern. Så de ser alltså live utifrån exakt vart katetern hamnar och avfyrar då äggen. Känns mindre än variant 1. 
Inget prat efter. Inga mediciner. Inget. 
Tillbaka i "båset" möts man av ett gravtest och en lapp med ett telefonnummer man ska ringa efter testdatum. Här är det mååånga ruvardagar. Pust. 
Opersonligt,  ingen som peppar. Känns ganska "jaha va det bara dehär" när man går. 

3; Här är det på rullande band, du behåller tröja men får rock, mössa och plastsockor, även maken. 
In i "rummet" och möts av en ny läkare. Även nya varje gång här. Detta ger mig otrygga känslor. En embryolig ber oss båda om legitimation. Och säger "ägget mår bra" inget mer. Om man ställer frågor så verkar de oförstående. Som då jag frågade om det var på väg att kläckas eller aha behövdes. Svaret då var en axelryckning och "nej sånt sysslar vi inte med" även embryoglue var främmande. Som är en Svensk uppfinning. 
Här är dock en gullisk uska med vid införandet och hon håller en ultraljudsstav på magen så läkaren får en perfekt vinkel på livmodern utifrån och införandet går till på samma sätt som hos ställe 2. Ägget visas live på en stor skärm  och sugs upp med katetern då man tittar på. Det är ju alltid kul att få se. 
Efter skriver läkaren ut en minifolder med fortsatt medicinering och testdatum och telefonnummer. Otroligt opersonligt möte och det hela är över på ca 7 minuter. Inget gravtest delas ut. 
Man får äta men gärna vara kissnödig. 
 
Så Riga. Nu talar vi seriösa snubbar. 
Innan, ett möte med kordinatorn som berättar om antal ägg och befruktningen. Ett eller två tillbaka? Signa massa papper. Sen in till ett annat rum och möte med läkaren som går in ännu mer i detalj. Han har stenkoll och är väldigt tydlig. Sen går vi vidare till "rummet". Jag får enklare skyddskläder och tofflor. 
I rummet är det mysigt, nedsläckt och varmt. De bäddar in en och täcker nederdelen så man inte känner sig så utsatt. En enorm skärm i taket visar embryot och läkaren pekar och förklarar vad som är vad och ser glad ut.
Tvättar väääldigt noga och gör sedan "djupmätningen" vaginalt som på ställe 1. Labbpersonalen kollar så vi är rätt personer och kommer med katetern, samma lika som ställe 1 hela proceduren. 
Efter så lägger de på en filt och lämnar rummet. Där fick jag ligga och maken sitta i ca 15 minuter och bara chilla lite. 
Sen hämtas man igen och får åter igen prata med kordinatorn. Dom är hysteriskt noga med att man förstår all medicinering och man får schema. En mängd hjälpmedel tillsätts och Lutinusdosen är den dubbla mot för vad Sverige har. Man får ett dirkektnummer till kordinatorn som gäller dygnet runt. Man får även veta vad man gör om man mår dåligt eller blöder. Dessutom en enorm lista med saker man ska undvika. Helt tvärtemot Sverige alltså. Dessutom erbjuds embryoglue 😆. 
De förklarar hur stora odds man har att lyckas och de är otroligt positiva och inger hopp. 
Inget test delas ut :)

Summering: ägget sätts in på ett säkert vis på alla ställen och man får alltid se det efter insättning på skärmen. 
Dock är det väldigt stor skillnad på metod och bemötande. Som IVF patient är man utsatt och känslig. Det kostar inget att bemöta patienterna bättre. Det kan svensk sjukvård verkligen bli bättre på. 

En annan notering. Den läkare som felbehandlade mig förra sommaren har åter igen varit i farten. Nu kapade han av en kvinnas urinvägar av misstag vid ett helt annat ingrepp. Dock utan att märka det. 
Undrar varför patienten blev fruktansvärt sjuk snabbt efter och hamnade under en annan typ av vård?!  Jag blir så förbannad....


Det är besöksrekord på bloggen numera. Så otroligt kul!! 
Jag kan inte skriva mer än vad jag gjort nu. Ni måste orka läsa också 😆

Jag har inget att meddela mer än att dagarna går. 
Jag har som sagt börjat med återförsäljning av AloeVera produkter och det är för att få in pengar till alla dyra behandlingar och jag skickar gärna produkter hem till er som köper. Så är man sugen på att stötta via det är jag så tacksam ❤️🌿 (dom har pra priser)
Detta tar tid och energi av mig men är väldigt roligt och gör så att ruvningen går riktigt bra. Väldigt skönt!
Maila mig på [email protected] eller kommentera här. 


Så jag vill nu önska en trevlig helg och slå ett öga på alla fantastiska produkter i katalogen. 
Lips och Propolis är mina personliga favoriter 🥰

 https://www.foreverliving.se/PDF/2018_2019_Prodbroschyr_SE_150.pdf

(null)

Kommentarer:

1 Ankan:

skriven

Hej!
Hur går det? Väntar med spänning på uppdaterandet. Kram och lycka till!

2 SuzieZ:

skriven

Hej! Kliniken i Riga låter väldigt fin och trygg. Vilken klinik är det? Jobbar de också med ytterligare medicinering förutom Progynon och Lutinus?
Vi försöker i Finland nu men tänker att nästa steg kanske är Riga eller St Petersburg!
Taack!

Kommentera här: